Opis forum
Czosnkowy kurczak
Czas przygotowania: 30 min
Czas marynowania: 30 min
Proporcje: dla 2-3 osób
Ocena: 8/10
Składniki:
2 całe piersi kurczaka (ok. 400 g)
4 cebulki dymki posiekane
1 łyżeczka imbiru posiekanego
6 ząbków czosnku posiekanego lub wyciśniętego
1 łyżeczka oleju sezamowego
3 łyżki oleju do smażenia
Marynata:
1 białko
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 łyżka wina ryżowego
Sos:
1 łyżeczka sambal oelek (lub wiecej gdy chcemy potrawę ostrzejszą)
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
2 łyżeczki octu winnego
1 łyżka wody
2 łyżki wina ryżowego
2 łyżki sosu sojowego
Przygotowanie:
Pociąć kurczaka w 1,5 cm kostkę. W małej miseczce ubić lekko białko, dodać pozostałe składniki marynaty. Dodać kurczaka, wymieszać, tak aby marynata pokryła wszystkie kawałki. Pozostawić na 30 min.
W międzyczasie pociąć cebulki, imbir i czosnek. Wymieszać wszystkie składniki sosu.
Rozgrzać wok, wlać 1 łyżki oleju i podsmażyć połowę kurczaka aż zmieni kolor. Wlać ponownie łyżkę oleju usmażyć pozostałego kurczaka. Wyjąć mięso i odsączyć z nadmieru oleju.
Na 1 łyżce oleju podsmażyć przez 30 sekund cebulki, imbir i czosnek. Dodać kurczaka oraz sos. Smażyć, ciągle mieszając aż sos zgęstnieje. Wyłączyć płomień i dodać 1 łyżeczkę oleju sezamowego. Podawać z ryżem.
Wieprzowina z warzywami na ostro
Czas przygotowania: 30 min
Czas marynowania: 30 min
Proporcje: dla 3-4 osoby
Ocena:
Składniki:
250g szynki wieprzowej lub łopatki
3 cebule dymki posiekane pocięte w 3 cm kawałki
1/2 czerwonej papryki pociętej w paski
1/2 zielonej papryki pociętej w paski
5 grzybów mu-err pociętych w paski
2 ząbki czosnku wyciśniętego lub drobno posiekanego
1 cm korzenia imbiru wyciśniętego lub drobno posiekanego
4 łyżki oleju do smażenia
Marynata:
szczypta soli
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka wina ryżowego
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka posiekanego imbiru
Sos:
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu ostrygowego
1 łyżka cukru
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 łyżeczka sosu chili
Przygotowanie:
Mięso pokroić w paski 1x1x4 cm. Wymieszać z marynatą. Odstawić na 30 min.
Wymieszać składniki sosu.
Na 2 łyżkach oleju smażyć mieszając paprykę 1 min. Przełożyć na talerz.
Rozgrzać ponownie 1 łyżkę oleju, smażyć mieszając pozostałe warzywa przez 30 sek. Przełożyć na talerz.
Jeszcze raz rozgrzać 2 łyżki oleju, smażyć mięso mieszając, aż zmieni kolor (ok. 1 1/2 - 2 min). Dodać usmażone wcześniej warzywa, wymieszać. Wlać sos, wymieszać i gotować jeszcze chwilę aż sos zgęstnieje. Potrawa gotowa.
Offline