MK&KARAMBA

Opis forum

Ogłoszenie

Tutaj możesz wpisać treść ogłoszenia.

#1 2009-06-21 13:44:26

karamba

Administrator

7568194
Call me!
Zarejestrowany: 2009-06-21
Posty: 12
Punktów :   

KUCHNIA CHIŃSKA

Czosnkowy kurczak

Czas przygotowania: 30 min
Czas marynowania: 30 min
Proporcje: dla 2-3 osób
Ocena: 8/10

Składniki:
2 całe piersi kurczaka (ok. 400 g)
4 cebulki dymki posiekane
1 łyżeczka imbiru posiekanego
6 ząbków czosnku posiekanego lub wyciśniętego
1 łyżeczka oleju sezamowego
3 łyżki oleju do smażenia

Marynata:
1 białko
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 łyżka wina ryżowego

Sos:
1 łyżeczka sambal oelek (lub wiecej gdy chcemy potrawę ostrzejszą)
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
2 łyżeczki octu winnego
1 łyżka wody
2 łyżki wina ryżowego
2 łyżki sosu sojowego

Przygotowanie:


Pociąć kurczaka w 1,5 cm kostkę. W małej miseczce ubić lekko białko, dodać pozostałe składniki marynaty. Dodać kurczaka, wymieszać, tak aby marynata pokryła wszystkie kawałki. Pozostawić na 30 min.

W międzyczasie pociąć cebulki, imbir i czosnek. Wymieszać wszystkie składniki sosu.

Rozgrzać wok, wlać 1 łyżki oleju i podsmażyć połowę kurczaka aż zmieni kolor. Wlać ponownie łyżkę oleju usmażyć pozostałego kurczaka. Wyjąć mięso i odsączyć z nadmieru oleju.

Na 1 łyżce oleju podsmażyć przez 30 sekund cebulki, imbir i czosnek. Dodać kurczaka oraz sos. Smażyć, ciągle mieszając aż sos zgęstnieje. Wyłączyć płomień i dodać 1 łyżeczkę oleju sezamowego. Podawać z ryżem.

Wieprzowina z warzywami na ostro

Czas przygotowania: 30 min
Czas marynowania: 30 min
Proporcje: dla 3-4 osoby
Ocena:
Składniki:
250g szynki wieprzowej lub łopatki
3 cebule dymki posiekane pocięte w 3 cm kawałki
1/2 czerwonej papryki pociętej w paski
1/2 zielonej papryki pociętej w paski
5 grzybów mu-err pociętych w paski
2 ząbki czosnku wyciśniętego lub drobno posiekanego
1 cm korzenia imbiru wyciśniętego lub drobno posiekanego
4 łyżki oleju do smażenia

Marynata:
szczypta soli
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka wina ryżowego
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka posiekanego imbiru

Sos:
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu ostrygowego
1 łyżka cukru
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 łyżeczka sosu chili


Przygotowanie:

Mięso pokroić w paski 1x1x4 cm. Wymieszać z marynatą. Odstawić na 30 min.

Wymieszać składniki sosu.

Na 2 łyżkach oleju smażyć mieszając paprykę 1 min. Przełożyć na talerz.

Rozgrzać ponownie 1 łyżkę oleju, smażyć mieszając pozostałe warzywa przez 30 sek. Przełożyć na talerz.

Jeszcze raz rozgrzać 2 łyżki oleju, smażyć mięso mieszając, aż zmieni kolor (ok. 1 1/2 - 2 min). Dodać usmażone wcześniej warzywa, wymieszać. Wlać sos, wymieszać i gotować jeszcze chwilę aż sos zgęstnieje. Potrawa gotowa.

Offline

 
Tutaj możesz wpisać treść, która ma sie ukazać w stopce forum.

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
www.avinioncabal.pun.pl www.pokemon-fusion.pun.pl www.forummenelgame.pun.pl www.swordclan.pun.pl www.tdisland.pun.pl